Kwartier in beeld: Mindfulness bij Kwartier Zorg & Welzijn

Kwartier in beeld: Mindfulness bij Kwartier Zorg & Welzijn

Kwartier in beeld: Mindfulness bij Kwartier Zorg & Welzijn

Geplaatst op 12 juli 2024

Mindfulness bij Kwartier Zorg & Welzijn

Karlien Elzes werkt als welzijnscoach bij Kwartier Zorg & Welzijn, vanuit het project Welzijn op Recept. Bij Welzijn op Recept worden inwoners door de huisarts verwezen naar de welzijnscoach. Ook andere routes zijn mogelijk, zoals via het sociaal team en andere disciplines. Het gedachtegoed achter Welzijn op Recept is Positieve gezondheid, waarbij uitgegaan wordt van wat al wél goed gaat en de sociale veerkracht van de inwoner. Karlien past daarnaast ook elementen uit mindfulness toe in haar gesprekken.

In de basis is Welzijn op Recept gericht op het individu, dus ziet de welzijnscoach de inwoners individueel. Soms kan het echter heel goed werken om inwoners in een groep bij elkaar te zetten. Bijvoorbeeld bij het toepassen van mindfulness. Bij mindfulness gaat het om leven met aandacht en bewustwording. Zonder oordelen. Op een gegeven moment merkte Karlien dat een aantal deelnemers hier interesse in had en meer over mindfulness wilde leren. Een volledige cursus mindfulness is kostbaar om te volgen en niet alle deelnemers hebben hier de financiële middelen voor. Geen probleem, dacht Karlien. Dan verzorg ik het zelf!

“Ik wilde deze mensen graag bij elkaar zetten. De kracht van de groep is in dit soort processen erg belangrijk. En de kracht van de groep bleek groter dan gedacht. De deelnemers delen hun verhalen, wensen, ideeën en issues met elkaar. Er is direct verbinding.”

Inmiddels zijn er vier bijeenkomsten geweest. Ook de collega’s van Karlien hebben gekeken naar hun caseload, en zo komen er steeds meer deelnemers bij. Iedereen kan meedoen, geeft Karlien aan. Ook is het mogelijk om halverwege in te stappen of om een keertje over te slaan. Wat wel heel belangrijk is, is veiligheid in de groep. Karlien zorgt dat de veiligheid geborgd is in de groep. De opbouw van de bijeenkomsten is gelijk, de groep bepaalt het tempo. Er worden ademhalingsoefeningen gedaan, er is een onderdeel met theorie en kennis en er wordt gemediteerd. Aan het einde wordt een huiswerkopdracht meegegeven, deze wordt de week erop besproken. Tussendoor is er tijd om ervaringen te delen.

“Het meest lastige voor mensen is: je bewust zijn van wat je doet. Bewustwording van de automatische processen in je leven. Mensen zijn hard voor zichzelf: je moet bezig zijn, je moet het afmaken. Mindfulness helpt je om meer stil te staan en in het nu te blijven. En als je veel hebt om je zorgen over te maken, hoe vind je dan de rust? Soms ben je dan al te ver: hoe kan je dan weer terug naar je rust?

De resultaten zijn positief. Meerdere deelnemers kunnen de ademhalingsoefeningen thuis ook goed toepassen en ervaren bijvoorbeeld meer rust in hun lijf. Sommige deelnemers geven aan dat ze thuis een plekje hebben gecreëerd om tot zichzelf te komen. En doordat er meer rust is in hun leven, reageren ze ook weer anders op hun omgeving.

“Een mooie bijvangst van de mindfulness in de groep is dat de deelnemers ook met elkaar in contact komen. Ze staan na de bijeenkomst buiten na te praten, er worden nummers uitgewisseld. Geweldig!”

  • Ook interesse in de training mindfulness? Dit wordt nu elke twee weken gegeven, op de donderdagen in oneven weken van 10:00 tot 11:00 bij Kwartier, aan de Laan van de Sport 2 in Hoogezand.