Mentoren voor jongeren

Mentoren voor jongeren

Mentoren voor jongeren

Movementoring, de vrijwilligerstak binnen het jongerenwerk in Midden -Groningen, is op zoek naar mentoren. Wil jij je levens- en werkervaring inzetten om een jongere verder te helpen? Dan komen we graag met jou in contact!

De jongeren die wij helpen hebben vragen op het gebied van:

• Zelfstandig wonen
• Een opleiding vinden
• Het vinden van werk
• Financiën
• Of hebben een luisterend oor nodig

Netwerkcoach – Humanitas

Netwerkcoach – Humanitas

Netwerkcoach – Humanitas

Humanitas ziet dat het lastig is voor nieuwkomers om de weg te vinden richting (vrijwilligers)werk. Bij het vinden van werk is een netwerk belangrijk en dat is juist waar het vaak nog aan ontbreekt bij nieuwkomers. Daarin wil Humanitas graag ondersteunen en daarvoor zoekt Humanitas vrijwilligers, namelijk netwerkcoaches. Het doel van dit project is het in contact brengen van nieuwkomers met werkplekken, zowel betaalde banen als vrijwilligerswerk en stageplekken.

Hiervoor zoekt Humanitas vrijwilligers die kunnen ondersteunen op gebied van netwerkversterking. Nieuwkomers hebben behoefte aan contacten met mensen die werken in het werkgebied waar de nieuwkomers ook zouden willen werken. Bijvoorbeeld als een nieuwkomer een diploma heeft op een bepaald werkgebied maar niet goed weet wat de vervolgstap is. Hierbij kun jij als netwerkcoach die ook contacten heeft op dat werkgebied helpen met netwerken. Hierbij kun jij informatie verstrekken over het werkgebied en aangeven wat de nieuwkomer eventueel nog moet leren/studeren voordat hij of zij kan solliciteren. Daarnaast is het voor het vinden van (betaald) werk belangrijk om een netwerk op te bouwen, en daar kun jij als netwerkcoach een belangrijke rol in spelen door de nieuwkomers aan mensen in dat werkgebied te koppelen.

Daarnaast zijn er nieuwkomers die actief op zoek zijn naar een stageplek, vrijwilligerswerk of betaalde baan en die daarbij één-op-één begeleiding nodig hebben, omdat het hun zelf niet lukt om te solliciteren. Denk aan het schrijven van een sollicitatiebrief, het vinden van vacatures, en het voorbereiden op het sollicitatiegesprek. Jij wordt dan, voor zover mogelijk, gekoppeld aan een nieuwkomer die wil werken in het werkgebied waar jij affiniteit mee hebt.

Nieuwkomers die een bijstandsuitkering ontvangen, krijgen natuurlijk ook begeleiding van BWRI. Als nieuwkomers met een bijstandsuitkering om hulp vragen, zorgt Humanitas dat er afstemming is met BWRI.

Vluchtelingcoach – Humanitas

Vluchtelingcoach – Humanitas

Vluchtelingcoach – Humanitas

Humanitas verzorgt in opdracht van de gemeente de maatschappelijke begeleiding van nieuwkomers. Hiervoor zoekt Humanitas vluchtelingencoaches. De vluchtelingencoaches worden gekoppeld aan nieuwkomers zodra deze gehuisvest worden in de Gemeente Midden-Groningen. Als vluchtelingcoach ondersteun je onder andere bij de huisvesting, lezen van de post, inschrijven bij een huisarts en tandarts en de buurt laten zien, Dat is zeer dankbaar werk, want de nieuwkomers weten de weg doorgaans nog niet zelf te vinden.

Vluchtelingcoaches helpen de nieuwkomers zo snel en goed mogelijk te integreren en participeren in de gemeente. Daarbij kun je ook helpen met het sociale netwerk uitbreiden en versterken. Met als doel dat de nieuwkomer zich snel thuis voelen.

Taalcafé – Humanitas

Taalcafé – Humanitas

Taalcafé – Humanitas

Humanitas heeft twee taalcafés voor nieuwkomers. Het Praathuis is op woensdagochtend van 10:00 uur tot 12:00 uur. En het taalcafé Kleurrijk is op donderdagmiddag 13:00 uur tot 15:00 uur. Wij zoeken hiervoor enthousiaste vrijwilligers die hierbij willen ondersteunen. Bij het taalcafé komen nieuwkomers en vrijwilligers samen om in een ongedwongen sfeer een praatje te maken. Of soms ook een spelletje te doen. Alles met het doel om het spreken in de Nederlandse taal te verbeteren. Ook wordt in het taalcafé aandacht besteed aan de eigen cultuur van de mensen en worden ervaringen uitgewisseld. Samenwerken en plezier staan centraal in het taalcafé.

Dit zijn de taken die horen bij een vrijwilliger van het taalcafé:

– Helpen bij het opzetten en begeleiden van interactieve taalactiviteiten en spelletjes
– Ondersteunen van nieuwkomers bij het oefenen van de Nederlandse taal op verschillende niveaus
– Creëren van een inclusieve en gastvrije sfeer voor alle deelnemers
– Bijdragen aan het opruimen en schoonhouden van de ruimte na afloop van het taalcafé

Momenteel is er ook een vacature voor coördinator Taalcafé. Als coördinator ben je het aanspreekpunt vanuit het bestuur. Je zorgt samen met de taalcafé vrijwilligers voor het soepel verlopen van de taalcafés. Veel hoef je niet te doen als coördinator. Belangrijk is dat je affiniteit hebt met nieuwkomers en taal, dat je positief bent en een warme en gastvrije omgeving kan creëren.

Coördinator Museumeducatie

Coördinator Museumeducatie

Coördinator Museumeducatie

Je legt de verbinding tussen de collectie en het verhaal. Voor bezoekers ben je de verhalenverteller van de collectie en van het stationsgebouw en leidt je groepen rond. Als coördinator stuur je de werkgroep Museumeducatie aan. Je stimuleert een optimale samenwerking en werksfeer en ziet toe op gemaakte afspraken. Samen met collega’s ontwikkel je educatieve programma’s zoals een lesbrief, een educatief reispakket en organiseer je educatieve activiteiten in het museum. Je zoekt de samenwerking op met andere werkgroepen en met externe partijen.

Buurtbemiddelaar worden in Midden-Groningen?

Buurtbemiddelaar worden in Midden-Groningen?

Buurtbemiddelaar worden in Midden-Groningen?

Buurtbemiddeling van Kwartier Zorg & Welzijn in Midden-Groningen zoekt nieuwe buurtbemiddelaars. Buurtbemiddeling bestaat uit een groep getrainde vrijwilligers die bij conflicten tussen buren helpen het contact te herstellen en oplossingen te bedenken.

“De buren maken zoveel lawaai: ze schreeuwen, slaan met de deuren, draaien harde muziek en er is ook nog een blaffende hond. De hele dag door heb ik last van ze. Ik heb al een keer geprobeerd met hen te praten, maar dat helpt niet. Ik word er helemaal gek van!”

 Buurtbemiddeling krijgt regelmatig dit soort meldingen. Samen met een andere buurtbemiddelaar ga je dan eerst afzonderlijk in gesprek met beide partijen. Als beide partijen daartoe besluiten komt er een gezamenlijk gesprek onder begeleiding van de buurtbemiddelaars. Vaak gaan de buren goed uit elkaar, zelfs in situaties die muurvast lijken te zitten.

Een buurtmiddelaar: “Als je ervoor kunt zorgen dat mensen weer met elkaar gaan praten, is het vaak eerst wat stroef. Maar dan ontstaat er in veel gevallen ineens een soort van kantelmoment en is er begrip voor elkaar. Het is mooi dat je dat kunt bereiken.”

Begeleider Taalcafé – MAC

Begeleider Taalcafé – MAC

Begeleider Taalcafé – MAC

Iedere donderdagmiddag wordt het Taalcafé georganiseerd door vrijwilligers. Als begeleider help je mee met het verzinnen van leuke onderwerpen om over te praten of iets om te doen.

Bemiddelaar vacaturebank Vrijwilligerscentrale

Bemiddelaar vacaturebank Vrijwilligerscentrale

Bemiddelaar vacaturebank Vrijwilligerscentrale

Voor het bemiddelen van mensen naar vrijwilligerswerk zoeken we bij de Vrijwilligerscentrale van Kwartier een bemiddelaar.
Je voert gesprekken met mensen die op zoek zijn naar vrijwilligerswerk en zoekt samen met hen een leuke vrijwilligerswerkplek in de gemeente Midden-Groningen.
Een leuke diverse functie waar je veel mensenkennis voor nodig hebt en vervolgens veel voldoening uit haalt.

 

Mentor – Mentorschap Noord

Mentor – Mentorschap Noord

Mentor – Mentorschap Noord

De vrijwillig mentor behartigt de belangen en is de wettelijk vertegenwoordiger van mensen die door hun beperking niet (meer) in staat zijn de regie te voeren over zorg en welzijn. Naast een mentor heeft de client vaak ook een bewindvoerder, die haar/zijn financiën en zakelijke belangen behartigt.

Buurtbemiddelaar – KZW

Buurtbemiddelaar – KZW

Buurtbemiddelaar – KZW

Als buurtbemiddelaar helpt u buren bij het oplossen van conflicten waar zij zelf niet uitkomen. U helpt hen een oplossing te vinden waar beiden mee kunnen leven. Dit doet u altijd samen met een collega-bemiddelaar. Buurtbemiddelaars spelen niet voor rechter maar zijn neutraal. Doorgaans worden eerst afzonderlijke gesprekken met beide partijen gevoerd. Hierna wordt een driegesprek gevoerd. Daarin maken partijen afspraken over het vervolg.